PMDD – הרבה יותר מ-PMS אבחון, גורמים וטיפול

ס' בת 27, הגיעה אלי לטיפול כשהיא שרויה בסבל רב. החיים שלה, לדבריה מחולקים לשניים. מהיום שבו היא מקבלת את הווסת עד לביוץ היא אדם אופטימי, שמח, בריא, פעיל ורגוע. החל מהביוץ ועד לקבלת הווסת היא מרגישה שהיא הופכת למפלצת – דיכאונית, שלילית, נטולת אנרגיות וסובלת משלל מכאובים בכל חלקי גופה.

עד לפני מספר שנים היו פוטרים את מצבה של ס' כתסמונת קדם וסתית (PMS) קשה מהרגיל אך בשנים האחרונות החלה הרפואה להכיר בכך שמדובר בסוג אחר של הפרעה הורמונאלית-עצבית המכונה PMDD (premenstrual dysphoric disorder). מעריכים ש2-10% מהנשים בגיל הפוריות סובלות מ-PMDD ברמות חומרה שונות.

כיצד מאבחנים PMDD?

אישה תוגדר כסובלת מ-PMDD כאשר היא סובלת באופן קבוע מחמישה לפחות מבין אחד עשר הסימפטומים שלהלן, אך ורק בשלב הלוטאלי של המחזור (מיום הביוץ ועד לקבלת הווסת).  סימפטומים שקיימים גם לאחר קבלת המחזור לא נספרים.
  1. מצב רוח ירוד מאוד, תחושת חוסר תקווה וחוסר הערכה עצמית
  2. חרדה, מתח, תחושה שאת כל הזמן "על הקצה".
  3. התפרצויות בכי או עצב קשה פתאומיות ובלתי נשלטות
  4. תחושות קשות של כעס ועצבים, נטייה לריב עם כולם.
  5. חוסר עניין בפעילויות השוטפות בחיים (עבודה, לימודים, תחביבים)
  6. תחושה של קושי להתרכז
  7. תשישות קשה, העדר מוחלט של אנרגיה
  8. הפרעות שינה – שינה מוגברת או נדודי שינה
  9. שינוי משמעותי בתאבון – תאבון מוגבר או כמיהה חזקה למזונות מסוימים
  10. תחושה שאת בחוסר שליטה מוחלט על חייך
  11. סימפטומים פיזיים כמו רגישות או נפיחות בשדיים, כאבי ראש, כאבי מפרקים

גורמים

הגורמים לתסמונת אינם ברורים עדיין. מעריכים כי יש כאן שילוב של גורמים סביבתיים, רגשיים, חברתיים וביולוגיים. נראה שלנשים שסבלו בעבר מדיכאון יש נטייה גבוהה יותר לסבול מ PMDD. יתכן ויש גם השפעה של נטיה משפחתית לדכאונות.
ההסבר הביולוגי המוביל הוא שילוב של חוסר איזון הורמונאלי וחוסר בסרוטונין. תרופות המשפיעות על רמות הסרוטונין או תרופות הורמונליות הוכחו כיעילות להפחתת רמת החומרה של הסימפטומים.

טיפול תרופתי קונבנציונלי

הטיפול התרופתי הקונבנציונלי ניתן כחלק מטיפול פסיכיאטרי. חשוב להגיע לפסיכיאטרית המכירה את נושא בריאות האישה ומתמחה בו.מרפאת חווה בשיבא גם היא אופציה מתאימה.
הטיפולים יכולים לכלול תרופות נוגדות דכאון שניתנות רק בחלק מהחודש או לכל אורכו, או טיפולים הורמונליים שונים.

טיפול טבעי ב-PMDD

מטרת הטיפול הטבעי ב-PMDD הינה לטפל במכלול הגורמים המביאים לתסמונת אצל אישה ספציפית ולפתור את הבעיה מהשורש. הדגש הוא טיפול באישה הסובלת מהסימפטומים ולא טיפול בתסמונת כתסמונת. נטפל בצורה דומה גם אם לא אובחן PMDD אלא PMS קשה או חמור במיוחד.

זהו טיפול משלים לאבחון וטיפול פסיכיאטרי, ובמקרים רבים אינו יכול להחליף אותו לחלוטין.

הטיפול מתמקד במספר תחומים:
  • יצירת איזון הורמונאלי
  • הגברת רמת הסרוטונין במח באופן טבעי
  • הפחתת מתחים
  • המנעות מגורמים סביבתיים ותזונתיים העלולים להגביר את הסימפטומים
  • הפחתת תופעות הלוואי הנובעות מהטיפול התרופתי.

הטיפול הטבעי מגביר את החיוניות הטבעית, משפר את הבריאות הכללית ומסייע למניעה של מחלות בעתיד.

איזה טיפולים טבעיים יכולים להתאים לטיפול ב PMDD?

ישנם טיפולים טבעיים רבים היכולים לתמוך באישה הסובלת מ PMDD.
  • תזונה  –   המתמקדת בהגברת רכיבים תזונתיים מועילים ומפחיתה רכיבים תזונתיים שיכולים להגביר את הסימפטומים. לדוגמא – איזון של חומצות השומן החיוניות ויחס גבוה של אומגה-3 לעומת אומגה-6 יכולים לשפר משמעותית את מצב הרוח. הפחתה של קפאין וסוכר מזוקק יכולה לסייע במניעת חרדות ועצבנות וכדומה.
  • התאמה אישית של צמחי מרפא ותוספי תזונה. מחסור בויטמינים או מינרלים שונים יכול להיות המקור לתסמונת כולה וטיפול ספציפי בחסרים יכול להביא לשיפור ניכר בתסמונת. הצמח "שיח אברהם" המשמש ברפואת הצמחים לאיזון הורמונאלי הוכח מחקרית כמועיל לשיפור הסימפטומים של PMDD ללא תופעות לוואי וכמוהו גם נטילה של ויטמין B6. הצמח היפריקום הוכח במחקרים רבים כיעיל לפחות כמו תרופות מסוג SSRI במצבי דכאון וחרדה וללא תופעות הלוואי האופייניות לתרופות, היום יש תרופת מרשם המבוססת על הצמח. צמחים רבים יכולים לסייע בתחושות של נפיחות וצבירת נוזלים. צמחי מרפא חייבים להלקח בתוך יעוץ אישי, אין לקחת צמחי מרפא על דעת עצמך, בעיקר אם את נוטלת תרופות כלשהן.
  • פעילות גופנית – פעילות גופנית היא כלי מפתח להצלחה בטיפול (טבעי או תרופתי). הליכה של כשעה, 5 פעמים בשבוע לפחות יכולה להביא בפני עצמה לשיפור ניכר ומשמעותי בסימפטומים רגשיים ופיזיים תוך שהיא תורמת תרומה משמעותית לשיפור הבריאות הכללית.
  • טיפולי מגע המשפיעים על זרימת הדם על הפחתת מתחים.

כיצד משפיעה הסובאדה על הסובלות מהתסמונת?

התנועות האיטיות והקשובות של הסובאדה הן עבור נשים רבים מהטיפולים המרגיעים ביותר הקיימים. נשים מדווחות על ימים ארוכים של שקט ושלווה שלא הכירו בעצמן לאחר הטיפול.
העבודה הממוקדת על הרחם ועל הבטן, עוזרת לעתים לאישה לפגוש אזורים כואבים רגשית שנמנעה עד עתה מלהתקרב אליהם. המודעות למקומות האלו יכולה לפתוח ולהצמיח טיפולים רגשיים למקומות שאליהם עד כה לא היה ניתן להגיע. בנוסף לכל אלו, האישה מקבלת את הטיפול המשלים היומי שהיא יכולה לעשות עבור עצמה. את הטיפול ניתן לעשות מדי יום, ועל ידי כך לשפר את הקשר שלה עם גופה, רגשותיה ועולמה הרוחני.

סיפורה של ס'

ס' שמחה לגלות שלסבל שלה יש שם. עד עכשיו היא הרגישה "סתם מפונקת". הרי כמעט כולן סובלות מ-PMS ולאף אחת זה לא משבש את החיים. נדמה כי הידיעה שיש עוד נשים כמוה הקלה עליה מאוד את התמודדות.
היא התבקשה להפסיק לשתות קפה ומשקאות מכילים קופאין, ולקחה על עצמה ביצוע של פעילות גופנית קבועה וגם מספר שינויים משמעותיים בתזונה שלה.

יחד עם השינויים באורח החיים ס' עברה טיפול בסובאדה מדי שבועיים, ולמדה את הטיפול המשלים היומי שעזר לה מאוד בהתמודדות עם המתחים והקשיים של היום-יום.
ההקפדה על הנחיות התזונה והפעילות הגופנית הייתה לה קשה בתחילה, אך מעטפת הטיפול והטיפול המשלים היומי שבצעה לעצמה תמכו בה. גם ההקלה הראשונית שהגיעה במקרה שלה מהר מאוד, כבר לאחר חודש של טיפול, נתנה לה כוחות להמשיך.

לאחר ארבעה וחצי חודשים מתחילת הטיפול הרגישה ס' שחייה השתנו. התזונה והפעילות הגופנית הפכו לחלק מאורח חייה. היא הפסיקה להחסיר ימי עבודה, הצליחה להתמיד בפרויקטים שלקחה על עצמה וגם, לראשונה בחייה, החזיקה מעמד בקשר זוגי למעלה משבועיים.

תמונה של גלית בראלי

גלית בראלי

מטפלת ומלמדת סובאדה - עיסוי בטן ואגן.
העיסוי תומך בנושאים הקשורים לבריאות האישה ומתאים לכל אישה המבקשת חיבור עמוק עם גופה.

אהבתן? חושבות שהטקסט יעניין מישהי שאתן אוהבות? מוזמנות לשתף

עוד מאמרים מעניינים בנושא

קודם
הבא

מלאי את פרטיך ואצור איתך קשר אם יתפנה מקום בקורס הקרוב או לקראת פתיחת ההרשמה לקורס הבא.