הריון אחרי גיל 40

הריון אחרי גיל 40

אי אפשר להתכחש לעובדה שמבחינה סטטסיטית רמת הפוריות אחרי גיל 40 יורדת בצורה משמעותית, והסיכון בהריון בגיל זה עולה. יחד עם זאת, חשוב לזכור שמדובר בסטטיסטיקה. לא כל גוף מתנהג בצורה דומה, ויש הרבה דברים שניתן לעשות כדי להגביר את הסיכוי להרות וללדת תינוק בריא גם אחרי גיל 40.

מדוע יש ירידה ברמת הפוריות?

כנשים אנחנו נולדות כשכל הביציות שיהיו לנו במשך כל חיינו כבר נמצאות בשחלות. הביציות האלה עדיין אינן מוכנות להפריה וכדי להפוך לכאלה הן צריכות לעבור תהליך הבשלה. בכל חודש מתחיל תהליך הבשלה של מספר ביציות. התהליך אורך כשלושה חודשים כשזהו בעצם חלון ההזדמנויות שלנו להשפיע על איכות הביציות. בסיום התהליך, במצב האידיאלי, אחת הביציות שהתחילו את התהליך מגיעה לבשלות ומבייצת. עם הגיל, מאבדות הביציות שנמצאות בשחלות במשך שנים רבות, גם מאיכותן. בשלב כלשהו, במנגנון שלא הוסבר עדיין במלואו על ידי המדע, תהליך הביוץ פוסק ואיתו גם המחזור החודשי.

האם ניתן לבדוק מהי רמת הפוריות שלי?

יש מספר בדיקות שיכולות לרמוז על כמות הביציות ואיכותן. אף אחת מהבדיקות האלו אינה מדוייקת ואינה מנבאה ב-100% סיכוי או חוסר סיכוי להריון. בדיקת הדם להורמון ה FSH שנעשית באופן שגרתי בפרופיל הורמונאלי שמשה במשך שנים רבות כמדד היחיד לנושא. היום מקובל להשתמש גם בבדיקת דם ל AMH שנחשבת מדוייקת יותר, וכן בספירת זקיקים באולטרסאונד בתחילת המחזור.

האם ניתן להשפיע על איכות הביציות?

מתוך נסיוני בקליניקה, אני מאמינה שלזרימת דם תקינה לשחלות וניקוז פסולת תקין מהן יש חשיבות רבה. הן בהאטה של תהליך ההתנוונות של השחלות, והן בשיפור תהליך ההבשלה של הביציות. כאשר השחלות מקבלות את כל אספקת הדם והחמצן לה הן זקוקות, והפסולת מתפנה מהן בקלות וביעילות, התפקוד שלהן יהיה טוב יותר. גם הבשלת הביציות תתבצע בתנאים טובים יותר ותניב ביציות איכותיות יותר. לכל אישה יש נקודת גבול, שמעבר לה גם כשכל התנאים יתקיימו השחלות יפסיקו לתפקד, אך עד אז היכולת להשפיע ולשנות היא משמעותית. הדרכים לוודא שהשחלות מקבלות את כל מה שהן זקוקות לו הן הקפדה על עיסויים של אזור הרחם, תזונה נכונה ועתירת ויטמינים ומינרלים, צמחי מרפא, ותוספי תזונה שונים שהוכחו כמשפרים את איכות הביציות.

יש נשים שראו שיפור ניכר באיכות הביציות שלהן לאחר טיפול בצמחי מרפא, או בתוספי תזונה כמו קואנזים Q10, או DHEA. אם את נמצאת בטיפולי פוריות, חשוב מאוד לעדכן את הרופאה או הרופא שלך בכל תוסף שאת לוקחת, כדי לא לשבש את הטיפול שלך.

יתרונות וחסרונות בלידה מעל גיל 40

הריון מעל גיל 40 הוא לא אידיאלי. מי שיש לה את התנאים להרות מוקדם יותר, זה בהחלט עדיף. סיכויי ההצלחה של הריון טבעי או מטיפולים גבוהים יותר בגילאים צעירים, הסיכון להפלות נמוך יותר וכך גם הסיכון למומים גנטיים בעוברים.
אך למרות הנאמר, מחקרים מהשנים האחרונות שבדקו את הנושא מצאו שגיל האישה עצמו אינו מהווה גורם סיכון לאמא, אלא רק התחלואה הנלווית לגיל. מעל גיל 40 הסיכון (בלי קשר להריון) למצב טרום סוכרתי, לחץ דם או מיומות (שרירנים) ברחם עולה, ומצבים אלו יכולים לסכן את ההריון ואת האישה.
פעמים רבות מדברים על היתרונות הרגשיים והכלכליים של הורות מאוחרת, אך יש גם יתרונות בריאותיים: מחקר שנערך בבית החולים הדסה בירושלים מצא שתוחלת החיים של אמהות שילדו בגיל מאוחר היתה גבוהה יותר מהממוצע, וסיכוייהן למות מכל סיבה היתה נמוכה יותר.

כמה מילים על אמונה

כשאת מעל גיל 40 ומתקשה להרות, האמונה ביכולתך וביכולתו של גופך להרות היא חשובה מאין כמוה. גם כדי לשדר לגופך את הבטחון שהוא זקוק לו, אבל גם כי כשאת מאמינה ובוטחת ביכולותו של גופך להרות וביכולתן של הביציות שלך לייצר הריון תקין, ההתנהלות שלך במערכת הרפואית היא שונה.
בחלק מהמקרים, כאשר טיפולים נכשלים, הרופאים (לא כולם כמובן) ממהרים להאשים את איכות הביציות. הרבה פעמים הם צודקים, אבל לא תמיד. לעיתים אני פוגשת בקליניקה נשים הבוטחות ומאמינות בגופן, ורואה איך דווקא הן מצליחות לשכנע את הרופאים לבצע עוד בדיקות, ופעמים רבות הבדיקות הנוספות מוצאות את מקורה האמיתי של הבעיה.
הטיפולים בעיסוי הרחם, ובעיקר טכניקת הטיפול המשלים היומי של הסובאדה מגבירים מאוד את ההקשבה הפנימית, את החיבור לגוף ואת האמונה ביכולותיו.

לפעמים נשים מעל גיל 40 צריכות להתאמץ יותר כדי להרות. הן צריכות להקפיד על תזונה נקיה מאוד, להמנע מעישון, מקפאין, מאלכוהול ומכל חומר שיכול להעיק על הגוף. הן צריכות להתעמל באופן שוטף ולהיות בעלות אמונה חזקה בגופן וביכולתן. זהו מאמץ לא פשוט אך מאוד משתלם, בעיקר אך לא רק, אם מתלווה אליו ההריון הנכסף.

תמונה של גלית בראלי

גלית בראלי

מטפלת ומלמדת סובאדה - עיסוי בטן ואגן.
העיסוי תומך בנושאים הקשורים לבריאות האישה ומתאים לכל אישה המבקשת חיבור עמוק עם גופה.

אהבתן? חושבות שהטקסט יעניין מישהי שאתן אוהבות? מוזמנות לשתף

עוד מאמרים מעניינים בנושא

קודם
הבא

מלאי את פרטיך ואצור איתך קשר אם יתפנה מקום בקורס הקרוב או לקראת פתיחת ההרשמה לקורס הבא.