עצירות נחשבת בדרך כלל לבעיה קלה ולא מסוכנת, אך היא נוטה לפגוע מאוד באיכות החיים של הסובלים ממנה. רבים מהסובלים מעצירות משתדלים להימנע מנסיעות – מצב המחריף לרוב את בעייתם. לעתים הם מבלים זמן רב בשירותים ואף סובלים מטחורים, פיסורות ומפגיעה ברצפת האגן. לפעמים הסובלים מעצירות נמצאים במצב בו הם מודעים לתחושות לא נעימות בגופם במשך כל היום ומתקשים לתפקד.
מהי עצירות?
עצירות מוגדרת כצואה קשה ולא תכופה. יציאה קשה, יבשה או שכרוכה במאמץ תוגדר כעצירות גם כאשר היציאה היא סדירה. בעולם הריפוי הטבעי אנחנו שואפים למצב שבו יש יציאה טובה אחת ביום לפחות.
תזונה ועצירות
- שתיה לא מספקת
- צריכה מעטה מדי של סיבים תזונתיים
- חוסר איזון של חיידקי המעיים
- אי סבילות למזון מסויים (לרוב חיטה או חלב – אין מדובר באלרגיה אלא בתגובה של הגוף למזונות אלו המתבטאת בעצירות)
מבנה הרחם ועצמות האגן והשפעותיהם על עצירות
שתי סיבות חשובות ופחות מוכרות לעצירות כרונית אצל נשים קשורות למבנה הרחם והאגן שלהן.
אצל נשים עם רחם אחורית, הנשענת על המעי במקום על שלפוחית השתן תגרם פעמים רבות עצירות בגלל הלחץ שהרחם יוצרת על המעי. אצל נשים בגיל הפוריות, עצירות מסוג זה תחמיר לרוב לפני הווסת, כאשר הרחם גדולה וכבדה יותר.
במקרים אחרים, כאשר הסאקרום, העצם הגדולה שבתחתית עמוד השדרה, פגועה כתוצאה מנפילה או תאונה, או כאשר עצם הזנב פגועה, יכול להווצר לחץ שישפיע על העצבים המעצבבים את המעי. זה יכול לפגוע בתנועתיות המעי, או לפגוע בתחושת הצורך ביציאה.
הרבה פעמים, אצל נשים הסובלות מעצירות כתוצאה מאחת הסיבות האלו, מדובר בנשים שכבר ניסוי הכל – התזונה שלהן יכולה להיות מעולה, הן פעילות גופנית, שותות מספיק, ועדיין דפוס היציאות שלהן אינו תקין.
ניתוחים ועצירות
פעמים רבות עצירות יכולה להגרם כתוצאה מניתוחים באזור הבטן. הדבקויות שנוצרו בעקבות הניתוח יכולות לשבש את פעולת המעיים ולגרום לעצירות. לפעמים העצירות לא תופיע מיד לאחר הניתוח אלא מספר חודשים לאחר מכן. כמו בכל עצירות חדשה, חשוב לגשת לרופא ולהבדק, אך אם לא נמצאה סיבה רפואית לבעיה, כדאי לדעת שעיסוי של הבטן יכול לעשות שינוי משמעותי בעצירות שהחלה לאחר ניתוח.
עצירות בזמן טיפולי פוריות
נשים רבות סובלות מעצירות בזמן טיפולי הפוריות, ובעיקר בשלב שלאחר החזרת העוברים. במקרים רבים העצירות נגרמת כתוצאה ישירה מהתרופות להעלאת הפרוגסטרון הניתנות בשלב זה, המאטות את תנועתיות המעיים. אך זו לא הסיבה היחידה. בהרבה מקרים נשים חוששות שהמאמץ בעת תנועת המעיים יגרום לעוברים שהוחזרו להפלט החוצה. חשש זה גורם להן להתאפק מלתת צואה במשך מספר ימים, דבר שכשלעצמו גורם ליצירה של עצירות. למרות שהנשים מודעות לכך שהחשש שהעוברים יפלטו אינו רציונלי, במקרים רבים הפחד אינו ניתן לשליטה. אחת הדרכים להתגבר על הפחד הוא לוודא שהיציאה תהיה קלה באמצעות תזונה ופעילות גופנית כפי שמפורט בהמשך.
עצירות בהריון
בהריון יש עליה טבעית בהורמון הפרוגסטרון, וכן שינוי מבני במערכת העיכול כתוצאה מהרחם ההולכת וגדלה. רחם הריונית שאינה נמצאת במיקום האופטימלי שלה יכול לגרום ללחץ גדול על המעי ולהפריע לתפקודו התקין. גם תוספי הברזל יכולים לגרום לעצירות. כדאי לדעת שתוספים שונים משפיעים אחרת על נשים שונות, אפשר לנסות סוגים שונים עד שתמצאי את התוסף שמתאים לך.
גורמים נוספים לעצירות
ישנם גורמים נוספים רבים שיכולים לגרום לעצירות, ביניהם ניתן למנות תת פעילות של בלוטת התריס, שינויים הורמונאליים, מתח נפשי, תרופות או גידולים במעי. חשוב מאוד לפנות לרופא המשפחה במקרה של עצירות "חדשה" או כל שינוי אחר בדפוסי היציאות על מנת לערוך ברור מקיף.
דרכים לטיפול בעצירות
- העשרת התפריט בסלק, חי או מבושל
- שתיה מדי בוקר על קיבה ריקה של מים חממים בתוספת חצי לימון סחוט וכף שמן זית
- העשרת התפריט בסיבים תזונתיים כמו עלים ירוקים, זרעי פשתן, פירות מיובשים (ובפרט – שזיפים), או שיבולת שועל
- נטילת תוסף פרוביוטיקה איכותי*
- דיאטת אלימינציה (בליווי נטורופתי) במהלכה מגלים אם יש רגישות לאחד או יותר מרכיבי המזון*
- שינוי התנוחה בעת היציאה. יציאה בתנוחת כריעה, או הנחה של שרפרף או שניים מתחת לכפות הרגליים בשרותים יכולה לעזור מאוד ליציאה קלה יותר.
- צמחי מרפא בהתאמה אישית*
- עיסוי עצמי של הבטן, בתנועות מעגליות עם כיוון השעון*
- עיסוי מקצועי של הבטן והאגן, ובפרט טיפול סובאדה, לשיפור המיקום והתנועתיות של הרחם, לטיפול בהידבקויות, ולשיקום תנועתיות המעי. העיסוי יכול לסייע מאוד בטיפול בעצירות, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.*
*נשים הרות, או נשים בטיפולי פוריות חייבות לקבל יעוץ מקצועי לפני יישום ההמלצות