דילוג לתוכן

הלידה הקיסרית

לידה קיסרית

אחת מחמש לידות בישראל היא לידה קיסרית, אלו הם הנתונים הנשארים יציבים במהלך למעלה מעשר השנים האחרונות. בתחילת שנות השבעים, לשם הדגמה, רק אחת מ-20 לידות התבצעה בניתוח. למרות היותו ניתוח כה נפוץ, חשוב לזכור שעדיין מדובר בניתוח בטן – טראומה לא פשוטה לגוף, ולא פחות חשוב – לנפש. בגליון זה אתמקד בעיקר במהלך השיקום לאחר הניתוח, נושא שלרוב לא מקבל את ההתיחסות לה הוא ראוי.

הלידה הקיסרית, בעיקר זו שאינה מתוכננת, יכולה להיות חוויה לא פשוטה ליולדת. במקרים רבים זהו המפגש הראשון של האישה עם חדר ניתוח, והיא מגיעה אליו לעיתים לאחר שעות רבות של צירים כואבים והתערבויות רפואיות שונות. הקשיים לא מסתיימים בלידה, אלא ממשיכים בשלב ההחלמה והשיקום. בשלב זה, במקום לדאוג לעצמה, היא נכנסת לעולם התובעני של תינוק חדש הדורש את כל תשומת ליבה.

לידה קיסרית, כי זו קודם כל לידה

הקפידו לומר ולתקן – לידה קיסרית ולא ניתוח קיסרי. פגשתי נשים רבות שענו לשאלה "איך היתה הלידה?" ב "לא היתה, היה ניתוח". הלידה הקיסרית היא לידה לכל דבר ועניין: אשה ילדה, תינוק נולד. הניתוח הוא רק האמצעי. ברגע שהופכים את הניתוח למרכז העניין, אנו מתעלמים למעשה מחוויית הלידה של האישה.

ההחלמה הפיזית בטווח הקצר

ההנחיות להקלה על ההחלמה בטווח הקצר הן מוכרות יחסית ויש טיפים רבים לנושא ברחבי הרשת, כך שלא ארחיב על כך יתר על המידה. חשוב לדאוג לשמור על הצלקת נקיה ויבשה, כדאי להשאיר אותה חשופה לאויר ככל הניתן. מומלץ להתחיל ללכת מוקדם ככל האפשר ולבלות בהליכה זמן רב ככל האפשר. עבור נשים רבות התינוק מתגלה כמשכך הכאבים היעיל ביותר, וברגע שהוא מונח עליהן ההורמונים המופרשים בעקבות כך מפחיתים מאוד את תחושת הכאב.

ההחלמה הרגשית

נשים רבות חשות שלמות ושמחות עם הלידה הקיסרית שלהן , מתוכננת או לא. אחרות יכולות להכנס למעגלים של אשמה, אכזבה, תסכול, וצער שמלווים אותן חודשים ארוכים, ואף שנים. האינטנסיביות שבטיפול בתינוק החדש מונעת מהן לטפל בעצמן והן סוחבות איתן את הכאב עד שאי אפשר יותר. הכאב הלא מעובד יכול להתבטא בדיכאון אחרי לידה, בכאבים פיסיים, בחולשה חיסונית ולעתים אף בבעיות פריון לקראת הריון נוסף. אם עברת לידה קיסרית שעדיין יושבת לך על הלב, גם אם הלידה הזו קרתה לפני שנים רבות, כדאי למצוא שיטת טיפול שאת מתחברת אליה ולאפשר לעצמך לפרוק ולעבד את הכאב.

החלמה הפיזית בטווח הארוך

התינוק המתוק שנולד בלידה הקיסרית כבר הפך לפעוט אך את מרגישה שהגוף שלך עדיין לא השתקם. עדיין יש כאבים שמציקים מדי פעם או אפילו כל הזמן. הווסת או הביוץ התחילו פתאום לכאוב. ההנאה מיחסי המין נעלמה, בעיות עיכול חדשות הופיעו. את מודעת כל הזמן לאזור הצלקת ובכלל יש לך תחושה ש"משהו לא בסדר שם". כל אחד מהסימנים האלו עלול להעיד על בעייה בצלקת הפנימית או הדבקויות (ראי בהמשך)
לפעמים זה רק עניין של זמן ובתוך מספר חודשים העניינים ישתפרו מעצמם. ברוב המקרים, טיפול בצלקת הפנימית באמצעות עיסוי, שמנים וקומפרסים יכול לעזור מאוד להאיץ את התהליך. נתקלתי בעבודתי בנשים שהגיעו לטיפול שנים רבות לאחר לידה קיסרית ועדיין סבלו מאי נוחות ולעתים אף מכאב במקום. במקרים רבים היה שיפור ניכר בתוך מספר טיפולים.

הדבקויות באגן לאחר לידה קיסרית

הדבקויות באגן נוצרות כחלק מתהליך הריפוי הטבעי לאחר לידה קיסרית או כל ניתוח בטן אחר. כמו שהפצע החיצוני מחלים ונוצרת עליו צלקת, כך גם הפצע הפנימי. הצלקת הזו מורכבת מחומר דביק, שיכול לגרום להדבקויות בין רקמות סמוכות. במצב אידיאלי הגוף יטפל בעצמו בהדבקויות האלה ויעלים אותן תוך זמן קצר. במצבים אחרים, ההדבקויות יכולות להמשיך לגדול, להתפתח ולהתעבות. ההדבקויות יכולות לגרום לכאב, לפגוע בתנועתיות של הרחם והחצוצרות ובכך לפגוע בפוריות. הן יכולות גם לפגוע בפעילות תקינה של שלפוחית השתן ולגרום לבעיות רבות במעיים שיכולות להגיע עד לחסימה מוחלטת.
הנטיה לייצר הדבקויות משמעותיות היא אישית – יש אנשים שנוטים לכך יותר מאחרים. בנוסף, טכניקת הניתוח, כישורי המנתח וסבלנותו יכולים גם הם להשפיע על רמת ההדבקויות.
טיפולי סובאדה יכולים לשפר מאוד מצב של הדבקויות באגן. במקרים קשים, כאשר ההידבקויות הן רבות שנים, או עבות במיוחד לא ניתן לשחרר אותן באמצעות מגע, אך גם אז – העבודה באמצעות השיטה תועיל מאוד לשיפור זרימת הדם לאיברים והגברת התנועתיות והתפקוד שלהם – למרות ההדבקות.

לידה נרתיקית לאחר לידה קיסרית

נשים רבות שתכננו לידה נרתיקית שלא התממשה, שואפות ללדת בפעם הבאה לידה נרתיקית. מה שנחשב בעבר נחלתן של "משוגעות לדבר" בלבד, מתקדם אט אט אל תוך הקונבנציה. היום יודעים שלמרות הסיכון המוגבר לקרע ברחם, שאכן קיים בלידה נרתיקית לאחר לידה קיסרית – ניתוחים חוזרים מסוכנים לא פחות ואולי אף יותר.
סיכויי ההצלחה של לידה נרתיקית לאחר קיסרית מושפעים במידה רבה מהסיבה שבגללה הוחלט על הלידה הקיסרית. סיבות הקשורות בתינוק, כמו מצג עכוז, או מצוקה עוברית נחשבות לסיבות עם סיכויי הצלחה גבוהים יותר. לעומתן, סיבות הקשורות באם כמו "חוסר התקדמות" או "אגן צר" נחשבות בדרך כלל כמנבאות סיכויי הצלחה נמוכים. חשוב לזכור שבסיבות הקשורות באם, ניתן פעמים רבות לטפל באמצעות עיסוי רפואי של הסאקרום או עצם הזנב. טיפול כזה יכול להגביר את סיכויי ההצלחה.

אהבת? מוזמנת לשתף

תמונה של גלית בראלי

גלית בראלי

מטפלת ומלמדת סובאדה - עיסוי בטן ואגן. העיסוי תומך בנושאים הקשורים לבריאות האישה, ומתאים לכל אישה המבקשת חיבור עמוק עם גופה.

במה אני מטפלת?

פוריות
אנדומרטיוזיס
המחזור החודשי
גיל המעבר
מערכת העיכול
סדנאות והרצאות סובאדה

עוד מהבלוג שלי - הבטן הנשית

מלאי את פרטיך ואצור איתך קשר אם יתפנה מקום בקורס הקרוב או לקראת פתיחת ההרשמה לקורס הבא.