הסאקרום היא עצם בצורת משולש הנמצאת בתחתית עמוד השדרה, מעל עצם הזנב. היא מורכבת ממספר עצמות נפרדות, המתאחות לקראת גיל 25 לעצם אחת. הסאקרום היא למעשה החלק האחורי של האגן המחזיק בתוכו את כל אברי הרביה והמין וכן את שלפוחית השתן והרקטום. דרך נקבים בעצם עוברים עצבים רבים האחראים לתפקוד התקין של אברי האגן. אצל נשים – שתי רצועות חזקות מחברות את האזור גם לרחם. השם של הסאקרום מגיע מהמילה קדושה, ולא בכדי. לעצם יש משמעות עמוקה בהגנה, הזנה וחיות של כל אברי האגן שלנו.
הפגיעה בסאקרום
פגיעה בסאקרום מתרחשת לרוב כתוצאה מנפילה או תאונה שפגעו בגב התחתון או באחד מצדי האגן. הפגיעה הבעייתית ביותר היא זו המתרחשת בילדות או בנערות, לפני ההתאחות של העצם. מכה חזקה בסאקרום גוררת בעקבותיה יצירה של רקמה צלקתית באזור הפגיעה. הרקמה הזו, כשאינה מטופלת יכולה לגדול ולהביא להתאחות לא תקינה של העצם בהמשך הגדילה. רקמת הצלקת וההתאחות הבעייתית יכולים לגרום לפגיעה בעצבים שעוברים דרך הסאקרום וכן למשיכה של רצועות הרחם והסטתה ממקומה הטבעי.
כיצד משפיעה פגיעה בסאקרום על הפוריות?
סאקרום פגועה יכולה לנטות לאחד הצדדים ולמשוך איתה את רצועות הרחם המחוברות אליה. הפגיעה יכולה להעביר את הרחם ממצב קדמי למצב אחורי או להביא לנטיה שלה לאחד הצדדים. פגיעה כזו ברצועות הרחם יכולה להשפיע מאוד על הפוריות, כמו שהוסבר בהרחבה בפוסט על רצועות הרחם. בנוסף, רקמת הצלקת כתוצאה מהפציעה יכולה להפעיל לחץ ולהפחית את פעילותם של עצבים רבים הקשורים לתפקוד תקין של מערכת הרביה.
מה משמעות סאקרום פגועה בתהליך הלידה?
כאשר עצם הסאקרום התאחתה בצורה לא תקינה כתוצאה מפגיעה, יכול להווצר למעשה מה שנקרא ברפואה הקונבנציונלית "אגן צר", הסאקרום למעשה נכנסת לתוך תעלת הלידה ומצרה אותה, תוך הפרעה למעבר התקין של העובר. למרות שבאופן כללי, שכיבה על הגב אינה תנוחה מומלצת ללדת בה, נשים שיודעות שהסאקרום שלהן בעייתית, חייבות לעשות כל מאמץ כדי להמנע מלידה בצורה כזו, שכן הסיכוי של לידה כזו להסתבך גבוה. חשוב לאמץ תנוחת לידה שתאפשר מפתח מקסימלי של תעלת הלידה על מנת לא להצר עוד יותר את המעבר.
כיצד משפיעה פגיעה בסאקרום על המיניות?
העצב הפונדנדלי, האחראי בין היתר על עצבוב אברי המין, יוצא מהעצם ושולח סיבים המעצבבים את איברי המין. פגיעה בסאקרום יכולה להשפיע על חדות התחושות, על היכולת להגיע לאורגזמה ועל עוצמתה וכן על כאבים בעת יחסי מין. לעתים, לאחר לידה קשה יש פגיעה זמנית בעצב והתחושות המיניות נפגעות או נעלמות לתקופה מסויימת. תחושה דומה יכולה להופיע לאחר רכיבה אינטסיבית על אופניים. המטפלים המסורתיים של שבט בני המאיה שמהם שאבה רוזיטה ארויגו את הידע שלה, היו מטפלים בבעיות בתפקוד המיני, בין היתר, על ידי עיסוי של אזור הסאקרום.
כיצד משפיעה פגיעה בסאקרום על מערכות הפינוי?
גם העצבים שמעצבבים את הסוגרים האחראיים על מתן שתן וצואה יוצאים דרך ההעצם. בעיות רבות של דליפת שתן, בעיקר אחרי לידה, מקורן בלחץ שהפעיל העובר על הסאקרום או על עצם הזנב והפגיעה העצבית כתוצאה מכך. הנושא של "שלפוחית רגיזה" קשור גם הוא לתפקוד עצבי מיטבי ומכאן למבנה תקין של הסאקרום. גם עצירות כרונית יכולה לעתים להיות תוצאה של בעיה מבנית בסאקרום – הסאקרום יכולה להפעיל לחץ על הרקטום ובכך להצר פיזית את המעבר, או שהפגיעה העצבית בה מחלישה את העצבוב הקשור ביציאות.
האם ניתן לשפר את מצב הסאקרום?
בגלל חשיבותה ורגישותה של עצם הסאקרום הטיפול והעיסוי שלה דורש ידע רב ומיומנות מקצועית. חשוב לוודא שמי שמטפל בכן באזור רגיש זה, ובפרט בזמן הריון, מוסמך ויודע היטב מה הוא עושה.
בעבודת הסובאדה אני מקדישה לעבודה על הסאקרום תשומת לב ומחשבה רבה. פעמים רבות ניתן לחוש במהלך הטיפול את מיקום הפגיעה בסאקרום ולא אחת קורה שנשים נזכרות בנפילה שהביאה לפגיעה תוך כדי הטיפול. עבודת העיסוי המיוחדת באזור הסאקרום מביאה לתוצאות טובות מאוד בהרבה מקרים. עבודה עדינה ומדוייקת על הסאקרום, כשהיא נעשית בשלבים המתאימים ובידיים הנכונות, יכולה לעזור מאוד גם בתקופת ההריון. ההורמונים של ההריון גורמים להגמשה והרחבה של עצמות האגן כך שבמגע עדין יחסית ניתן להגיע לתוצאות מעולות המתבטאות בין היתר בהקלה על כאבי גב ובהשפעה על הלידה.