בשנים האחרונות, יד ביד עם התפתחויות מדעיות וטכנולוגיות פורצות דרך, גוברת ההתעניינות בתרופות וטיפולים עממיים שהיו נהוגים בתרבויות עתיקות. אחת התרבויות הנחקרות בהקשר זה היא תרבות המאיה. תרבות המאיה פרחה באמריקה בשנים שקדמו להגעתם של האירופאים. היא הייתה ידועה כאחת התרבויות המפותחות ביותר. התרבות הגיעה לקיצה במאה ה-16 אך חלק מהשבטים, באזורי מקסיקו, גואטמלה ובליז שמרו על מיקומם ועל מנהגיהם המסורתיים. אחת המסורות שנשמרו בקפידה ועברו מדור לדור היתה הרפואה העממית. רפואת המאיה התבססה על צמחי מרפא מקומיים, טכניקות מגע שונות, תפילות וטקסים רוחניים.
טיפול בעיסוי לבעיות פוריות
בעיות פוריות האישה היו מאז ומתמיד נושא טעון וכאוב, החוצה את גבולות המקום והזמן. בקרב שבט בני המאיה שררה האמונה כי למיקום הרחם יש חשיבות עליונה הן לנושא הפוריות והן לכל תפקודי האישה. המרכז של האישה הוא הרחם שלה, וכשהמרכז אינו מאוזן, שום דבר אחר בגוף אינו יכול לעבוד בצורה טובה.
כשאישה חוותה קושי להרות, אחד הטיפולים הראשונים שקיבלה היה עיסוי חיצוני, באזור הרחם. מטרת הטיפול הייתה לאזן את הרחם ולהחזירה למצבה הטבעי. פעולה זו, על פי הבנתם, היא הבסיס להחלמה של האזור ובעקבותיו – החלמה של גוף האישה כולו. החלמה שבזכותה, כך האמינו, יבוא ההיריון המיוחל.
עיסוי הרחם שימש לא רק בבעיות פוריות אלא גם בבעיות נשים שונות. בעיות כמו נטייה להריונות ולידות קשים, הפלות חזרות, צניחת רחם , מחזורים לא סדירים או כואבים, תסמיני גיל מעבר קשים וכדומה. למעשה, כאשר הגיעה אישה לטיפול בבעיה כלשהי, גם בנושא שאינו קשור לפוריות או מחזור, אחד הדברים הראשונים שנבדקו היה האם הרחם שלה – המרכז שלה – נמצאת במקום הנכון.
שיטת העיסוי הזו נקראה במקומות אלו "סובאדה", והנשים המטפלות בה נקראות סובאדורות.
העיסוי התבצע על ידי מיילדות ורופאים מסורתיים של שבט בני המאיה שהעבירו את יסודותיו וסודותיו מדור לדור.
כיצד הגיעה השיטה למערב?
דר' רוזיטה ארויגו (Dr. Rosita Arvigo), היא הרבליסטית ומרפאה אמריקאית בעלת ידע נרחב ושנים ארוכות של ניסיון קליני. בשנת 1981 הגיעה לבליז שבמרכז אמריקה ופגשה שם את דון אליחיו פנטי ( Don Elijio Panti). דון אליחיו היה מאחרוני המרפאים המסורתיים של שבט בני המאיה. היא ביקשה ממנו להתמחות אצלו על מנת להתוודע לצמחי המרפא המקומיים אך הוא סירב. הוא טען שאינו מעוניין להשקיע וללמד מישהי שתיקח את הידע ותעזוב איתו את המקום. לאחר הפצרות ושכנועים רבים נאות לבסוף לקחת אותה תחת חסותו אך התנה זאת בכך שתישאר לגור בבליז במשך כל חייה ותשתמש בידע שיעביר לה על מנת לרפא את קהילתו. רוזיטה הסכימה לעסקה. היא החלה בלימודים האינטנסיביים. את קורותיה בשנות ההתמחות הארוכות פירטה בספרה המרתק Sastun.
כחלק מהתמחותה היא נחשפה לטכניקת עיסוי הרחם שכאמור ניתנה כמעט לכל אישה שהגיעה לטיפול. בשלב מסוים הבינה שהטכניקה עוסקת בדיוק בתחום התמחותה. דר' ארויגו התמחתה בארה"ב בתחום הנרפרפתיה – ענף שיצא מתחום הכירופרקטיקה ומתמקד בחיזוק ושיקום רצועות הגוף, ואילו הטכניקה המסורתית עוסקת בחיזוק רצועות הרחם. את השנים הבאות בילתה בחקירה מעמיקה של האנטומיה והפיזיולוגיה שמאחורי השיטה. היא עבדה בצמוד למיילדות המקומיות והמרפאים המסורתיים והתפעמה מהנפלאות שחולל עיסוי הרחם בנשים שקיבלו אותו.
היא למדה את הטכניקה על בוריה ו"תרגמה" אותה למונחים המקובלים ברפואה המערבית. ההסברים שלה כללו הסברים על רצועות, שרירים, זרימת דם, לימפה ומערכת העצבים. לאחר יותר מעשרים שנים של למידה ומחקר החלה להפיץ את בשורת השיטה בארצות הברית.
בשנת 2003 זכתה רוזיטה בפרס "Wings Trust Earth Award" על תרומתה לשימור תרבות הריפוי של בני המאיה.
תוך זמן קצר הפכה השיטה שם דבר לטיפול בבעיות פוריות והריון. בתקופה זו החלה דר' ארויגו להכשיר מטפלים נוספים בשיטה, ועם הזמן הוסמכו אלפי מטפלות ומטפלים. המטפליםפעלו בהצלחה מרובה בארצות הברית, קנדה, אירופה, יפן, ואוסטרליה. בשנת 2007 הבאתי לראשונה את שיטת ארויגו גם לישראל ובמהלך השנים הבאות סייעתי בהכשרתן של עשרות מטפלות.
בשנת 2020, יחד עם משבר הקורונה חלו שינויים ארגוניים נרחבים בארגון ארויגו העולמי. שינויים אלו כללו את פרישתה של רוזיטה מהארגון שנשא את שמה. בשלב זה, החלטנו גם אנו, המטפלות הישראליות לוותר על שייכותנו לארגון העולמי. בחרנו לצאת לדרך חדשה תחת השם "סובאדה" – השם המקורי של שיטת הטיפול בארצות המוצא שלה.